Házassági szándék bejelentése

 

A házasulóknak házasságkötési szándékukat együtt és személyesen kell bejelenteni. Igazolni kell személyazonosságukat, állampolgárságukat, a tervezett házasságkötés törvényes előfeltételeit. A házasságkötés legkorábban a bejelentéstől számított 31. napra tűzhető ki, ugyanakkor a jegyzőkönyv a felvételtől számított 6 hónapig érvényes. Jogszabályban meghatározott esetekben az Önkormányzat jegyzője a kötelező 30 napos várakozási idő alól felmentést adhat.

A bejelentéshez szükséges iratok:

- érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél,
- a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági bizonyítvány (lakcímkártya), amennyiben rendelkeznek vele,
- születési anyakönyvi kivonatok,
- családi állapot igazolására ( elvált családi állapot esetén az utolsó házasság felbontását igazoló záradékolt házassági anyakönyvi kivonat, özvegy családi állapot esetén a volt házastárs halottai anyakönyvi kivonata, vagy a házastárs halálát tartalmazó záradékolt házassági anyakönyvi kivonat. Hajadon vagy nőtlen családi állapotot nem kell igazolni.).

Külföldi állampolgárok esetében továbbá szükséges még:
- tanúsítvány, amely tartalmazza a nem magyar állampolgárságú házasuló természetes személyazonosító adatait, nemét, lakcímét állampolgárságát, családi állapotát, és azt a tényt, hogy személyes joga szerint a tervezett házasságkötésnek törvényes akadálya nincs.
- Hajadon és nőtlen családi állapotot is igazolni kell!

Az okmányokat hiteles magyar fordításban kell becsatolni. A fordítás akkor tekinthető hitelesnek, ha azt az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda vagy konzul fordította és hitelesítette.

A külföldi okiratok elfogadhatóságát vizsgálni kell. Amennyiben az okiratok kölcsönös elfogadhatósága tárgyában nincs kétoldalú egyezményünk az illető országgal, akkor szükséges a benyújtandó okiratokra az ott működő magyar külképviselet részéről történő konzuli felülhitelesítés.
Ha az adott állam részese a külföldön felhasználásra kerülő közokiratok diplomáciai vagy konzuli hitelesítésének mellőzéséről szóló hágai („APOSTILLE") egyezménynek a külföldi hatóság által kiállított tanúsítványt, illetve okiratot valamilyen szintű felettes szerv kell, hogy felülhitelesítse, „Apostille"-el lássa el.

Amennyiben a külföldi állampolgár a magyar nyelvet nem beszéli, tolmács közreműködése szükséges.
Tolmácsról az ügyfélnek kell gondoskodnia.

Magyar állampolgár házasságkötése külföldön

A tervezett házasságkötés szerinti állam illetékes hatóságánál kell érdeklődni arról, hogy milyen okmányokat kell benyújtani. Meg kell tudni, hogy milyen fordítást fogadnak el, kérnek-e valamilyen felülhitelesítést a magyar okiratokra, mert ez országonként eltérő lehet.

Minden jog fenntartva © 2011-2021 Kiskunmajsa Város